Turneja glave "Zadušitev"

ponedeljek, 5.3.2018 09:42

Objavljamo pismo listi UPB, z objavo na Dodogvoru pa ga naslavljamo tudi vsem radovednim in pobudnim.

Spoštovane/i!
Peter Tomaž Dobrila je povabil silovitega makedonskega kiparja Baševskega v Kiblo in v Slovenijo z okolico. "Zadušitev" je ime monumentalnemu delu, ki je "na turneji". Nekaj besedila in dve fotki pripenjava. Predlagam, da UPB koordinira (režira) in izvaja nosilni del njenega predstavitvenega potovanja v marcu in aprilu. Z drugimi besedami: kdor tudi misli, da je umetnina prispodoba (diagnoza) tega tu in zdaj naj sporoči na drustvo@dpzn.org ali naj me čimprej pokliče na 00386 (0)41 318245.

Organizatorji in prizorišča v osnovi za razstavo morajo plačati prevozne stroške od mesta prejšnjega razstavljanja do njihovega kraja. Od Trbovelj do Kozine je to cca 150eu. Mi (DPZN) bomo to delo razstavljali med Trstom, Rijeko, Istro pod Slovenci in Hrvati10 dni v KD Hrpelje Kozina od 19. do 29. marca. Jutri ob 18h je v Delavskem domu Trbovlje otvoritev. Zdi se mi, da imamo po umetnikovi in P.T.D.-ja zaslugi priložnost z glavino turnejo "Zadušitev" okrepiti samonikla prizorišča navzven in navznoter.
Gori Uši!
Barko

-----------------------------------
Žarko Bašeski: Asphyxia / Zadušitev, 2017

skulptura; silikon, najlon, naravni lasje, 200 x 180 x 160 cm

O avtorju (Iz spletne http://www.dd-trbovlje.si/?p=9405):

Žarko Bašeski, rojen leta 1957 v Prilepu, je kipar in profesor na Fakulteti za likovno umetnost v Skopju (Oddelek za kiparstvo). Ustvarjalna pot ga je pripeljala v sam vrh svetovne umetnosti, saj v njegovem delu obstaja več elementov, ki so v svetu kiparstva novi in zaradi katerih je njegovo najnovejše delo drugačno: koncept, sodobni pogledi na človeško stanje skozi samo-opazovanje, tehnična produkcija in uporaba novih materialov, hiper-realistična obravnava, velikost dela, filozofski pristop – vse, kar združeno v eno ponuja večplastno branje umetniškega dela.

V zadnjih letih razstavlja od Amerike do Evrope, v Mehiki, New Yorku, Parizu, Bilbau, Pragi, Rigi, Berlinu, Nürnbergu, na Malti in v Italiji, že nekaj let pa potuje po svetu v okviru izjemno uspešne in zelo odmevne razstave Preoblikovana resničnost, 50 let hiperrealistične skulpture. V Sloveniji se je prvič predstavil v okviru skupinske razstave MIG 21 – mednarodno interdisciplinarno gibanje leta 2016 v Mariboru.

Tokrat predstavlja svoje novo monumentalno intermedijsko delo Asfiksija (Dušenje), ki ga je ustvaril v letu 2017 in je njegova ne samo najaktualnejša, ampak tudi najkompleksnejša skulptura doslej, saj vanjo vpeljuje nove medije, ki razširjajo dimenzije umetniške percepcije. Po njegovi lanskoletni pregledni razstavi in mednarodni premieri v Mariboru se je začela turneja po drugih razstaviščih in prizoriščih, ki bo nedvomno mednarodno odmevna. Tako je postavitev njegove skulpture v Trbovljah hkrati še en pomemben pokazatelj aktivnega sodelovanja med Kiblo in DDT/TNM v okviru Mreže centrov raziskovalnih umetnosti.

Iz besedila Emila Aleksieva "Žarko Bašeski: Asphyxia / Zadušitev, 2017"

(prevod iz angleščine Helena Fošnjar):

Asphyxia / Zadušitev ustvarja stanje večnega vračanja; resnična smrt ni več mogoča, ostaja samo še fascinacija nad nenehnim vračanjem v življenje in užitek. To je svet, kjer se življenje živi do poslednjega diha, ni preteklosti ne prihodnosti, ni udobja, odrešitve, zadovoljstva; to je svet, kjer obstaja samo senzualnost; namesto strukture je zgolj absurdna eksistenca.