Pred in po hladni fronti

ponedeljek, 28.2.2022 11:51

Strah pred Covidom uspešno nadomeščen s strahom pred vojno. Vmes samo Madžarska, so me opozorili.

V četrtek sem začela pospravljat in urejat papirje na Markovi delovni mizi. Prah v vrtincu (namesto "obračal se je v grobu"). Poklicala me je z MOKa Vesna Pajič in sva se dogovarjali o načinu postavitve Markovega dela na skupinski razstavi v Libertasu. Popoldan, v lepem vremenu, na ogled cvetja ob grobu, nato v Botegin. Magična moč tablic (beri dovolilnica) je spustila količek na vhodu v Kidričevo ulico in sem se s TL pripeljala do Botegina za eno uro. Z Iztokom o tekočih in deročih zadevah. Posvetovalni telefonski tudi z Vasjo Cenčič. Pogovarjala sem se s Staro sorodnico Doro, sestrično Ivana Breclja, ki je že 24 let vdova od svojega 73. leta. Mimo trgovine pa domov.

Petek, 25.2.2022 - Dopoldne v razgovoru z Emilom sem odgovorila pozitivno na njegovo idejo, da bi v dnevnem centru za brezdomce posodili en kalčeto na reverz. Pisala na Golnik zaradi zadnjih izvidov MB, ki jih niso nikoli poslali. Na obisk sta prišla Jadran in Darinka in prinesla Žalno knjigo, ki je bila postavljena na Krajevni skupnosti Koper center. Imeli jo bomo v Boteginu. Na vrtu sem nabrala nekaj radiča in regrata ter odkopala veliko in lepo glavo zelene, ki je uspešno prezimila v zemlji. Odpravila sem se na daljši sprehod, drugič po Markovi ubijalski vročini. Dan oblačen ampak topel, čutiti in videti je bila bližajoča se hladna fronta. Pohodič od Praproč po kraškem robu v dolino pa spet na rob nad Podpečjo do antene nad Črnotiče in nazaj po gozdni poti. Skuhala sem polento, ki sem jo dobila za darilo. Z radičem, enim jajčkom, naribano zeleno in koščki zrezkov, ki si jih deliva s Predinom, zelo okusno kosilce. Najavila se je Ela, odnest rundo svojih stvari iz Kvedrove. Od 18h40 sem dve uri dežurala, tudi pospravljala, zunaj pa je divjal veter z dežjem. Na Klancu spet snežni vrtinci. Potem pa močna burja.

Mojca Selak se je pripeljala v soboto na delovni obisk. Sestali sva se na tržnici v Kopru, ker na Klancu ni bilo niti za zunaj niti za znotraj :). V zavetju nama je sonce sijalo v obraz in grelo noge. Prinesla je novi žig UPB. Sprejela sem dobrodelne prispevke "kulturnega podtalja slo, na pobudo UPB". Hvala vsem!!
Sestanek je trajal približno uro pa pol, vmes naju pozdravila Zmago Svinja in Daniel Orel. V Semedeli je "Renata nazaj iz Burkine Faso" izjavila, da bi rada imela potopisno predavanje s fotografijami, da ne bi vsakemu posamezno ponavljala o svoji izkušnji. Z mlekom, jogurtom in pomarančami domov. V Ocizli sem se ustavila pri sosedih Korošcih. Pričakovali so vaške pustne šeme, iz vasi pa je šel rešilec s sireno, videni so bili avtomobili gasilcev. Majda ni mogla verjet, da bi to bile maškare, saj da nimajo pristojnosti se tako šalit. Zvečer sem na spletni starani "dogodki v teku" prebrala, da se je na Tigrovski poti poškodovala pohodnica in so jo morali nositi 400 metrov do rešilca.

V nedeljo sem lenarila. Bilo je oblačno, mrzlo, močno je pihalo. Pa vendar je maček pol dneva preležal v zavetju na travniku pod cesto.
Arijana