Nju Nau Du Nav

sreda, 19.1.2022 03:50

Novi Sad 2022 – Evropska prestolnica kulture: Zeniteum :: 2022

Proslava ob vstopu Novega Sada med evropske prestolnice kulture, režiral jo je Dragan Živadinov, je bila vesoljska in vesoljna. Dva svetova – en kozmos. Tri štetja, dve krščanski in eno Milutina Milankovića, matematika, astronoma, klimatologa, geofizika: smo z letu 7.530. Poleg njega je bila predstava posvečena še Milevi Marić Einstein, matematičarki in prvi ženi Alberta Einsteina, s katerim sta razvijala teorijo relativnosti (v zahvalo ji je podaril celotno denarno nagrado Nobelove nagrade leta 1921), Dragiši Brašovanu, klasiku jugoslovanske arhitekture 20. stol, avtorju stavbe Banovina (danes je v njej Vlada Vojvodina) leta 1939, na kateri se je dogajalo, in Ljubomiru Miciću, leta 1921 ustanovitelju avantgardnega gibanja Zenitizem in revije Zenit; omenjen je bil tudi njegov brat, soustanovitelj gibanja in avantgardni umetnik Branko Ve Poljanski pa še kdo.

Zaradi priprav in odprtja so za več tednov zaprli Bulevar Mihajla Pupina, eno osrednjih prometnic v mestu. Začelo se je točno, ob 20. uri in 22 minut z zvokom in vizualijami o stvarstvu, nadaljevalo z žgalno zdravico, dokler ni prišlo na monumentalno konstrukcijo 22 igralcev in igralk, 22 pevcev in pevk, ki so z baletnimi plesalci, akrobati, trobentačema in pihalnim orkestrom ter dopolnitvami DJ-jev izvedli glasbeno sestavljanko Dragane Jovanović, komponirano prav za to priložnost – vključila je številne žanre, nekajkrat spomnila na odmeve znanih melodij iz etna, jazza, klasike, popa in zaključila s tršo elektroniko.

Stavba Banovine je bila oblečena v gradbene odre obdane s svetlobimi napisi Zenit (v latinici in cirilici), imeni avantgardistov, številkami in ekrani, stopnice so vodile vse više, po fasadi se je sprehajal in spuščal akrobat, pelo se je in govorilo, zborovsko in igralsko, spominjalo in opozarjalo od prvega do zadnjega diha: Novi Sad – Sad s še eno zdravico in ognjemetom za konec. Proslava in predstava, lahko tudi glasbeno gledališče in opera se je zaključila “v zenitu” in “v Zenitu”, na vrhu stolpa Banovine kot na vrhu nikoli zgrajenega spomenika 3. internacionali Vladimira Tatlina, ene referenčnih točk avantgarde, na katerega se je dogodek arhitekturno tudi referiral, sceno je podpisala Dunja Zupančič.

V slovesnem trenutku prihoda “v zenit” so nas iz vesolja pozdravili astronavti z Mednarodne vesoljske postaje Anton Shkaplerov, Pyotr Dubrov in Matthias Maurer. Občinstvo se je glasovno razvnelo kazajoč znake navdušenja, četudi smo vedeli, da je to slovo od Zenita in zenita ter se je treba spustiti. Multimedijsko obhajanje jubileja 100. obletnice Zenitizma in Zenita ter obeležitev vstopa Novega Sada v evropsko prestolnico kulture je bilo celostna umetnina, ki je eno uro naskakovala naš sluh in vidi z vonjem novosadke zime na -5 C. Zdržal sem od začetka do konca in še po izteku napisov TV prenosa. Priporočam v preverbo -

https://www.youtube.com/watch?v=3H8ir6McpWc

Novi Sad – Sad me je spomnil na 10. obletnico Maribora 2012, ko smo evropsko prestolnico kulture odpirali pri nas kot v prvem slovenskem mestu, medtem ko oni prvo srbsko mesto s tem nazivom. Še njihovo spletišče -

https://novisad2022.rs/

Marsovci, dobrodošli.

Intermedijski umetnik in kustos
ter organizator in tehnični administrator (težkokategornik)
Peter Tomaž Dobrila